Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een behandelmethode die direct aangrijpt op de gewrichten van ons lichaam.De therapie is ontwikkeld door G. van der Bijl, D.O. Centraal in de manuele therapie staat het verbeteren van de gewrichtsbewegingen in het hele lichaam.

Voor welke klachten kunt u bij een manueel therapeut terecht?

Voor alle klachten die met het bewegen van het lichaam te maken hebben. Voorbeelden zijn: rugklachten, nekklachten, knieklachten, en schouderklachten, maar ook hoofdpijn, artrose, whiplash, tennisarm, enz.

Wat kunt u na de behandeling verwachten?

manueletherapie

De klachten kunnen direkt na of enige dagen na de behandeling verminderen. Er kan misschien wat vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn of enige verheviging van de klachten optreden in de eerste paar dagen na de behandeling. Maakt u zich daarover geen zorgen. Deze reacties zijn van voorbijgaande aard en zijn normaal. Als na onderzoek blijkt dat aanvullende diagnostiek (zoals röntgen, laboratorium enz.) wenselijk is, wordt contact opgenomen met de verwijzend arts. Indien na onderzoek blijkt dat behandeling zinvol is, wordt in overleg met de patiënt het behandelplan vastgesteld.
De behandeling kan bestaan uit: Specifieke handgrepen uitgevoerd met zachte druk of trek aan botstukken van gewrichten in de gehele bewegingsketen, waarin tijdens het onderzoek de stoornis werd vastgesteld. Soms wordt gebruik gemaakt van gedoseerde impulstechnieken, waarbij een "knappend" of "krakend" geluid wordt waargenomen. In voorkomende gevallen worden door de patiënt specifieke bewegingen uitgevoerd op aanwijzing van de therapeut om de herwonnen beweeglijkheid te behouden en/of te verbeteren. Na afloop van elke behandeling wordt het resultaat beoordeeld. Indien nodig wordt de behandeling bijgesteld.

Wat kost een behandeling?

De behandeling wordt geheel of gedeeltelijk vergoed door uw zorgverzekeraar. Of dit nu nog steeds het geval is, kunt u nagaan in uw polis, of u kunt ernaar informeren bij uw zorgverzekeraar.